Biscotti z sosem mocca

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Biscotti z sosem mocca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto podstawowe:

500 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

500 g cukru

6 jajek



(a) biscotti z pistacjami i żurawiną

150 g wyłuskanych pistacji

100 g suszonej żurawiny

skórka otarta z 1 cytryny



(b) biscotti z daktylami i orzechami laskowymi

150 g wyłuskanych orzechów laskowych

100 g daktyli

skórka otarta z 1 cytryny



(c) biscotti z czekoladą i pomarańczą

50+25 g gorzkiej czekolady

50 g migdałów bez skórki

30 g mąki

skórka otarta z 1 pomarańczy

½ łyżeczki esencji waniliowej



sos mocca:

150 ml śmietany 36%

100 ml kawy espresso

100 ml płynnego miodu

150 g gorzkiej czekolady

100 ml drobnych pianek marshmallows



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160°C.

Wsypujemy do miski mąkę i cukier, wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania kleistego ciasta.

Rozdzielamy masę na 3 miski. Do jednej dodajemy (a) posiekane pistacje i żurawinę oraz skórkę z cytryny; do drugiej (b) skórkę z cytryny, posiekane orzechy laskowe i daktyle; do trzeciej (c) stapiamy na parze 50 g czekolady, studzimy, wlewamy do masy, siekamy migdały i 25 g czekolady, dorzucamy do miski, dodajemy mąkę, skórkę z pomarańczy i esencję waniliową.

Zawartość każdej z misek mieszamy. Każdą część ciasta wykładamy na oprószony mąką blat, formujemy w walec i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.

Wyjmujemy na kratkę, lekko przestudzamy, potem kroimy na plastry o grubości 1-2 cm. Rozkładamy na blasze, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20-30 minut, w połowie czasu pieczenia odwracamy. Wyjmujemy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy sos: wlewamy do rondla śmietanę, kawę i miód, podgrzewamy na małym ogniu, wsypujemy czekoladę i stapiamy, cały czas mieszając. Dodajemy pianki i mieszamy, aż się stopią. Wlewamy sos do filiżanki i podajemy z biscotti.

powrót

Podobne przepisy

Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.