James  Martin

Biscotti z likierem limoncello


Przepis z programu Słodki James (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Biscotti z likierem limoncello
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Likier limoncello

700 ml wódki

200 g drobnego cukru

starta skórka i sok z 8 nie woskowanych cytryn



Biscotti

250 g zwykłej mąki

250 g drobnego cukru

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 średnie jajka, lekko ubite

50 g suszonych posiekanych truskawek

100 g suszonych posiekanych moreli

50 g daktyli medjool, bez pestek, posiekanych

75 g orzeszków pistacjowych, obranych

50 g całych zblanszowanych migdałów

50 g orzechów laskowych, obranych

starta skórka z 1 cytryny





Przygotowanie

Aby przyrządzić likier limoncello, wlej do rondla trochę alkoholu, dodaj cukier i podgrzewaj delikatnie, czasami mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryn. Wmieszaj pozostały alkohol i odstaw do ostygnięcia. Wlej zawartość do czystej butelki i wstaw do lodówki lub zamrażarki do pełnego schłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodaj połowę ubitych jajek i dobrze wymieszaj. Dodawaj resztę jajek stopniowo, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję, nie będzie zbyt wilgotne i nie będzie się kleić (możesz nie zużyć jajek w całości). Dodaj teraz owoce, bakalie oraz otartą skórkę z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na sześć części. Wilgotnymi dłońmi zroluj każdą porcję na podłużne „bułki” o przekroju ok. 5 cm i połóż z dala od siebie na blasze do pieczenia. Lekko spłaszcz „bochenki” i piecz ok. 20 minut, aż będą złoto-brązowe. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na 10 min, aż ciasto przestygnie i trochę stwardnieje. Pokrój „bochenki” nożem o ząbkowanym ostrzu pod kątem na kromki grubości ok. 0,5 cm i rozłóż je na blasze do pieczenia. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i dopiekaj 8 minut, potem obróć biscotti i piecz, aż przybiorą blado-złoty kolor. Wyjmij blachę z piekarnika i rozłóż ciastka na metalowej kratce. Gdy całkiem ostygną, można je przechować w hermetycznych pojemnikach przez tydzień. Podawaj biscotti z kieliszkiem zimnego limoncello, winem albo kawą.



© James Martin



powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.