Anna Olson

Biscotti pomarańczowo - migdałowe


Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Biscotti pomarańczowo - migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ szklanki całych migdałów

5 jajek

1 żółtko

2 ½ szklanki cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

3 ½ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka skórki pomarańczowej

½ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Lekko uprażyć migdały na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Za pomocą trzepaczki zmieszać jajka, żółtko, cukier i wanilię, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, cynamon i sól. Zamieszać i dodać sypkie składniki do jajecznej mieszaniny. Dodać migdały i zmieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto na dwie części. Na oprószonej mąką stolnicy z każdej części uformować wałek o długości 40cm. Ułożyć je na blasze natłuszczonej bądź wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Powierzchnię powstałych bochenków posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ciasto przez 25 minut; po upływie połowy czasu pieczenia, obrócić blachę o 180 stopni. Odstawić do wystygnięcia na 15 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160° Celsjusza. Pokroić jeszcze ciepłe ciasto na plasterki o grubości ok. 1,5cm. Ułożyć plasterki ciasta na suchej blasze. Piec przez ok. 20 minut, aż ich krawędzie lekko zbrązowieją. Miękkie po wyjęciu z piekarnika ciasteczka stwardnieją po wystygnięciu. Podawać do herbaty, kawy lub gorącej czekolady. Biscotti można przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez miesiąc.

powrót

Podobne przepisy

Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Dora57

postów: 5

20.11.2011 21:39

CYTUJ

zrobiła. ciasto wyszło dość luźne więc dodałam ok. 1/2 szklanki maki krupczatki, ale i tak nie trzymało formy. zmniejszyłabym też ilość cukru. jak dla mnie ciasto jest zbyt słodkie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.