Anna Olson

Biscotti pomarańczowo - migdałowe


Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Biscotti pomarańczowo - migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ szklanki całych migdałów

5 jajek

1 żółtko

2 ½ szklanki cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

3 ½ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka skórki pomarańczowej

½ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Lekko uprażyć migdały na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Za pomocą trzepaczki zmieszać jajka, żółtko, cukier i wanilię, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, cynamon i sól. Zamieszać i dodać sypkie składniki do jajecznej mieszaniny. Dodać migdały i zmieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto na dwie części. Na oprószonej mąką stolnicy z każdej części uformować wałek o długości 40cm. Ułożyć je na blasze natłuszczonej bądź wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Powierzchnię powstałych bochenków posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ciasto przez 25 minut; po upływie połowy czasu pieczenia, obrócić blachę o 180 stopni. Odstawić do wystygnięcia na 15 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160° Celsjusza. Pokroić jeszcze ciepłe ciasto na plasterki o grubości ok. 1,5cm. Ułożyć plasterki ciasta na suchej blasze. Piec przez ok. 20 minut, aż ich krawędzie lekko zbrązowieją. Miękkie po wyjęciu z piekarnika ciasteczka stwardnieją po wystygnięciu. Podawać do herbaty, kawy lub gorącej czekolady. Biscotti można przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez miesiąc.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Dora57

postów: 5

20.11.2011 21:39

CYTUJ

zrobiła. ciasto wyszło dość luźne więc dodałam ok. 1/2 szklanki maki krupczatki, ale i tak nie trzymało formy. zmniejszyłabym też ilość cukru. jak dla mnie ciasto jest zbyt słodkie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.