Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Bigos

Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

składniki i przygotowanie:

Składniki
3 kg kapusty kiszonej sałatkowej (wypłukanej, odsączonej,
poszatkowanej)
2 kostki masła
0,75 szklanki oliwy
0,5 kg śliwek suszonych
10 dkg grzybów suszonych najlepiej prawdziwków
3 nieduże cebule (pokrojone w piórka)
torebka pieprzu kolorowego
4 ziarna jałowca
4 ziarenka ziela
6 małych listków laurowych
1 l czerwonego wytrawnego wina
sól

Dodatek
grzanki z czarnego chleba
masło
drobno posiekana pietruszka

Przygotowanie
Cebule podsmażyć na kostce masła. Dodać wszystkie składniki poza śliwkami, solą i drugą kostką masła. Dolać wody tyle, żeby się nie przypalało. Po dwóch godzinach gotowania na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) dodać śliwki, drugą kostkę masła i ewentualnie wodę. Po godzinie gotowania dosolić do smaku.

© Agnieszka Kręglicka

skomentuj przepis >>

letti

postów: 4

14.06.2014 15:23

CYTUJ

Bigos pyszny,mój ulubiony.

Joe

postów: 1

15.01.2013 05:59

CYTUJ

Pff... duża nazwa, małe danko ;)

#j23nnnn

13.01.2012 09:23


wawa

CYTUJ

kobieto ty nie masz pojęcia o robieniu bigosu.
to co robisz to zwykła chamska kapusta na krótko. pozdrawiam