Agnieszka Kręglicka

Bigos


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Bigos
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 kg kapusty kiszonej sałatkowej (wypłukanej, odsączonej, poszatkowanej)

2 kostki masła

0,75 szklanki oliwy

0,5 kg śliwek suszonych

10 dkg grzybów suszonych najlepiej prawdziwków

3 nieduże cebule (pokrojone w piórka)

torebka pieprzu kolorowego

4 ziarna jałowca

4 ziarenka ziela

6 małych listków laurowych

1 l czerwonego wytrawnego wina

sól

Przygotowanie:

Cebule podsmażyć na kostce masła. Dodać wszystkie składniki poza śliwkami, solą i drugą kostką masła. Dolać wody tyle, żeby się nie przypalało. Po dwóch godzinach gotowania na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) dodać śliwki, drugą kostkę masła i ewentualnie wodę. Po godzinie gotowania dosolić do smaku.

powrót

skomentuj przepis

letti

postów: 4

14.06.2014 15:23

CYTUJ

Bigos pyszny,mój ulubiony.

Joe

postów: 1

15.01.2013 05:59

CYTUJ

Pff... duża nazwa, małe danko ;)

#j23nnnn

13.01.2012 09:23


wawa

CYTUJ

kobieto ty nie masz pojęcia o robieniu bigosu.
to co robisz to zwykła chamska kapusta na krótko. pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.