Bigos

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Bigos
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 g masła

1 cebula, pokrojona w półtalarki

1 łyżeczka jagód jałowca, zmiażdżonych

½ łyżeczki kminku

300 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę

1 łyżka brązowego cukru

500 g kiszonej kapusty

pół główki białej kapusty, poszatkowanej

200 g świeżych pomidorów, pokrojonych w kostkę lub puszka 400 g krojonych pomidorów

500 ml bulionu drobiowego lub wołowego

10 suszonych grzybów

300 g wędzonek kiełbasy, pokrojonej na kawałki

1 starte jabłko

Przygotowanie:

W dużym, szerokim garnku rozgrzej masło. Włóż cebulę i zeszklij na średnim ogniu. Wsyp jagody jałowca i kminek, dodaj boczek. Posyp brązowym cukrem. Zwiększ temperaturę na kilka minut, by mięso się zrumieniło.
Odciśnij kiszoną kapustę z soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać uprzednio zimną wodą. Włóż odciśniętą kapustę do garnka, dodaj białą kapustę i pomidory, po czym wlej bulion. Gotuj na małym ogniu przez 30 min.
Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Kiedy zmiękną, posiekaj je i dodaj wraz z płynem z moczenia do bigosu. Włóż kawałki kiełbasy i starte jabłko. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Gotowe!
Możesz też zostawić bigos na noc, by smaki się przegryzły i podawać po odgrzaniu następnego dnia.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wieprzowina po karaibsku
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.