Tomasz Jakubiak

Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1534

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

70 dkg wołowiny z udźca

70 dkg mięsa z dzika lub jelenia

50 dkg wieprzowiny

50 dkg surowego boczku

30 dkg wędzonego boczku

30 dkg szynki wędzonej domowej

100 ml oleju

4 cebule

szklanka śliwowicy

garść wędzonych śliwek

4 liście laurowe

5 suszonych grzybów

6 moreli

2 szczypty ziela angielskiego

8 ziaren pieprzu

3 kg kapusty kiszonej

150 ml czerwonego wytrawnego wina

2 l wody

2 łyżki miodu

100 ml oleju lnianego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Mięsa pokrój na grube kostki, przesmaż na oleju, wraz z posiekaną w kostkę cebulą. Gdy cebula się ładnie przyrumieni, dodaj śliwowicę i podpal. Zaczekaj, aż alkohol odparuje, a smak zostanie w mięsie.
Następnie dodaj posiekaną kapustę, grzyby, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz drobno posiekane śliwki i morele. Całość smaż i często mieszaj, żeby bigos się nie przypalił. Dolej wina i gotuj bigos na bardzo małym ogniu.
Gdy wino odparuje do połowy, zacznij powoli dolewać wodę. Całość gotuj około 4-5 godzin.
Po ugotowaniu, bigos wymieszaj z miodem, koncentratem oraz olejem lnianym. Jeśli będzie za słodki, dodaj soku z kiszonej kapusty. Gotowy bigos najlepszy będzie po 2-3 dniach. Palce lizać!

powrót

Podobne przepisy

Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.