Marta Dymek

Bigos jabłkowy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania wegańskie

odsłon: 434

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

1 kg białej kapusty

1 szklanka fasoli, namoczonej przez noc w wodzie

1 kwaśne jabłko

1 cebula

10 wędzonych jabłek lub gruszek

10 g suszonych grzybów, namoczonych na noc

200 ml whiskey lub burbona

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki syropu klonowego

sól

olej

Przyprawy:

3 ząbki czosnku drobno posiekane

10 ziaren pieprzu

6 ziaren ziela angielskie

4 ziarna jałowca

4 goździki

2 liście laurowe

2 łyżeczki kminu

1 gwiazdka anyżu

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka cząbru

1 łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczki ziaren kolendry

1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą jego warstwą.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę.
W międzyczasie ugotować fasolę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa, odcedzić i odłożyć na bok.
Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną fasolę, starte jabłko, wędzone owoce, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę.
Po godzinie dodać whiskey, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.

powrót

skomentuj przepis

zabakuma

postów: 1

17.10.2016 13:32

CYTUJ

W przepisie jest rozbieżność. Gotujemy fasolę, a potem dodajemy soczewicę?! Który składnik jest prawidłowy?

Sylvvia

postów: 4

21.12.2015 12:51

CYTUJ

pycha

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.