Bibimbap

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koreańska

Bibimbap
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g pędów paproci orlicy

2 łyżki oleju roślinnego

250 g mielonej wieprzowiny

150 g korzenia rozwaru

2 marchewki

150 g kiełków fasoli mung

3 garści szpinaku

½ główki sałaty lodowej

1 łyżka oleju sezamowego

250 g ugotowanego ryżu

4 żółtka

1 łyżeczka nasion sezamu

3 łyżki pasty chilli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać na patelni łyżkę oleju roślinnego, usmażyć wieprzowinę na złoty kolor, osączyć z tłuszczu i odstawić na bok. Pędy paproci zalać ciepłą wodą, moczyć przez 30 minut, osączyć i pokroić na kawałki. Korzeń rozwaru pokroić w paski. Marchew obrać, pokroić w zapałkę. Sałatę pokroić na cienkie paseczki. Szpinak umyć, osączyć, usunąć ogonki liściowe i posiekać. Zblanszować kiełki w osolonym wrzątku i osączyć. W czterech żaroodpornych miseczkach mocno rozgrzać po trochu oleju roślinnego i sezamowego, włożyć po ¼ ryżu, chwilę smażyć. Na ryżu ułożyć po kolei pędy paproci, korzeń rozwaru, marchew, sałatę, mięso, szpinak i kiełki. Podgrzewać 5 minut. Na wierzchu każdej porcji położyć żółtko, posypać sezamem i podać z pastą chilli w miseczce.

powrót

Podobne przepisy

Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Stek z warzywami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.