Lucinda Scala  Quinn

Biały ryż


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Biały ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki białego

długoziarnistego ryżu

1½ łyżeczki soli

3 szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Ryż i sól wsypać do średniej wielkości garnka. Dodać wodę i szybko wymieszać. Nie mieszać za długo, bo ryż stanie się gumowaty. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień (ile tylko się da). Przykryć garnek. Gotować ryż 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Można dłużej, ale trzeba uważać, by nie przypalić od spodu. Odstawić z ognia, niech „odpocznie” (do pół godziny). Wymieszać widelcem. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.