Marta Dymek

Biała fasola pieczona na słodko


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 430

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula

1 portobello

1 łyżeczka syropu z agawy

sól

czarny pieprz

olej

kilka łyżek białego, słodkiego wina (opcjonalnie)

2 puszki fasoli

1 łyżeczka świeżego tymianku

400 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

spora szczypta soli

spora szczypta gałki

oliwa

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180-200 stopni.
Pokroić cebule w półksiężyce.
Pieczarkę pokroić w drobną kostkę, wielkości ziarenka fasoli.
Wszystko przełożyć do blachy. Nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia.
Składniki na sos połączyć i energicznie wymieszać.
Marynatą zalać warzywa i dokładnie natrzeć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu, aż cebula będzie miękka.
Następnie dodać fasolę i ponownie zamieszać. Posypać tymiankiem i doprawić. Piec 10-15 minut.
W tym czasie rozgrzać patelnię. Na rozgrzany olej dodać posiekany czosnek. Następnie dodać świeże liście szpinaku. Konkretnie przyprawić solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Zamieszać.
Gotową fasolę podawać z podsmażonym szpinakiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.