Gary  Mehigan

Bezy z kremem kawowym i lodami


Przepis z programu Męski weekend (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Bezy z kremem kawowym i lodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki bez

25 gramów cukru

115 gramów cukru pudru

4 łyżki stołowe kakao

8 białek



Składniki kremu

85 g cukru

4 podwójne miarki kawy espresso

200 ml śmietany kremówki

100 g cukru

200 ml sera mascarpone



Do podania

250 ml lodów czekoladowych

250 ml lodów karmelowych

kakao



Przygotowanie bez

Do miski przesiać kakao, cukier puder i zwykły cukier (odkładając wcześniej 3 łyżki). W drugiej, czystej misce ubić pianę z białek i 3 łyżek zwykłego cukru. Ubijać dalej, dosypująca mieszankę suchych składników, aż postanie lśniąca, sztywna masa. Przełożyć ją do torebki do wyciskania. Wycisnąć kółka na pergamin. Powinny być wielkości dużych herbatników. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C i suszyć przez całą noc albo do chwili, gdy można je oderwać od pergaminu.



Przygotowanie kremu

Kawę odparować z cukrem w rondelku, aż zgęstnieje. W misce utrzeć cukier ze śmietaną i serem. Dolać kawę i wymieszać. Na bezę nakładać lody czekoladowe i karmelowe. Nałożyć porcję kremu, przykryć drugą bezą. Posypać kakao. Można też posmarować kremem i pokruszyć kawałki bezy, a na wierzchu posypać kakao.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.