Bill Granger

Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami


Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Bezy

białka z 4 jajek

szczypta soli

4 łyżki cukru



Brzoskwinie w syropie

brzoskwinie

cukier

woda

woda pomarańczowa

laska cynamonu



Przygotowanie

Ugotować syrop z 2 porcji wody na porcję cukru. Do gotowania dodać laskę cynamonu i odrobinę wody pomarańczowej. Z brzoskwiń usunąć pestkę i pokroić na cząstki. Włożyć do syropu, gotować aż zmiękną. Wyjąć owoce, przestudzić i zdjąć z nich skórki, które należy włożyć z powrotem do syropu i gotować, aż połowa płynu odparuje. Gdy syrop ostygnie, umieścić w nim kawałki brzoskwiń i włożyć do lodówki na około godzinę.



Białka ubijać ze szczyptą soli przy pomocy trzepaczki lub miksera, w trakcie dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż się rozpuści i powstanie sztywna piana. Blachę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć pergaminem. Łyżką nakładać kulki piany. Piec 75 minut w temperaturze 120 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć bezy do plastikowego pojemnika. Wystudzone ułożyć na talerzyku. Przed podaniem lekko zgnieść górę bezy i umieścić na nich porcję lodów waniliowych. Obok położyć kawałki brzoskwiń, całość polać brzoskwiniowym syropem.



© Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki z orzechami
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.