Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Bezy:

110 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych

łyżka skrobi kukurydzianej

115 g cukru

4 białka

 

Krem maślany:

125 g cukru

4 żółtka

225 g b. miękkiego masła

łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przybranie:

85 g prażonych migdałów pokrojonych na płatki

6 brzoskwiń w plasterkach

 

Przygotowanie:

Ciasto: rozgrzać piekarnik do 140°C. Wyłożyć dwie blachy papierem i nałożyć na nie dwa koła o średnicy 23 cm (mogą być też prostokąty). Wymieszać mielone migdały ze skrobią kukurydzianą i z cukrem (pozostawiając 2 łyżki cukru na później). Ubić białka, po czym wmieszać pozostały cukier do uzyskania sztywnej masy bezowej. Delikatnie, na 3 razy, wmieszać masę migdałową. Za pomocą rękawa cukierniczego z dużym otworem nałożyć masę bezową na narysowane koła. Piec, aż masa stwardnieje i wyschnie, ok. 1,5 godziny.

Krem maślany: rozgrzać cukier w 100 ml wody, do rozpuszczenia się, po czym gotować do chwili, w której masa zgęstnieje, ale jeszcze nie zmieni barwy. Wbić żółtka do miksera, po czym, przy pracujących mieszadełkach, cienkim strumieniem szybko dodać gorący syrop. Ubijać, aż masa się schłodzi i utworzy gęsty mus, ok. 5 minut. Wmieszać po trochu masło, na końcu dodać wanilii.

Wykończenie: ułożyć bezowy krążek na półmisku. Posmarować go ćwiercią kremu maślanego. Obłożyć plastrami brzoskwini. Posmarować z wierzchu kremem maślanym i przykryć drugim krążkiem. Rozsmarować resztę kremu na bokach. Dokleić płatki prażonych migdałów. Na wierzchu położyć plastry brzoskwini.




UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.