Bezglutenowe tagliatelle z czosnkiem i chili

Przepis z programu Po prostu po włosku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Bezglutenowe tagliatelle z czosnkiem i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Ciasto:

100 g mąki ryżowej

100 g skrobi kukurydzianej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki gumy ksantanowej

szczypta soli

3 duże jajka

1 ½ łyżki oliwy

kaszka kukurydziana, do podsypania



Sos z czosnkiem i chili:

oliwa extra vergine

ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki

½ suszonego chili

natka pietruszki



Do podania:

tarty parmezan



Przygotowanie:

Do malaksera wsypać mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, gumę ksantanową i szczyptę soli, włączyć malakser na chwilę, by wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i oliwę, miksować, aż powstanie gładka masa. Wyjąć z malaksera, pozagniatać chwilę, by powstało ciasto, zawinąć w folię plastikową i odłożyć na pół godziny. Kiedy ciasto odpocznie, odrywać kawałki wielkości piłeczki tenisowej (pamiętając, by zawinąć pozostałe ciasto w folię, aby nie obsychało), spłaszczyć palcami i przepuścić przez maszynkę do makaronu przy największym rozstawie. Ponieważ jest to ciasto bezglutenowe, na początku będzie się kruszyć przy przechodzeniu przez maszynkę. Nie należy się tym zniechęcać, tylko zlepić pokruszone kawałki i ponownie przepuszczać przez maszynkę przy najszerszym rozstawie. Powtarzać do momentu, w którym z maszynki wyjdzie ciasto w jednym kawałku. Wtedy złożyć je na trzy i znowu przepuścić przez maszynkę przy największym rozstawie. Czynność tę wykonać trzykrotnie – powinien powstać gruby płat ciasta o mniej więcej prostokątnym kształcie. Powstały płat przepuszczać przez maszynkę, za każdym razem zmniejszając rozstaw, aż do najmniejszego. (Ciasto można też wałkować ręcznie, ale wymaga to sporego wysiłku, gdyż ostatecznie powinno mieć grubość mniej więcej karty do gry). Gotowy cienki płat ciasta przepuścić przez nasadkę do wycinania tagliatelle. (Przy ręcznym wałkowaniu gotowy płat posypać z obu stron mąką ryżową, zrolować i pokroić nożem na cienkie paski). Makaron rozłożyć na tacy posypanej kaszką kukurydzianą, by nieco obsechł przed gotowaniem – dzięki temu lepiej będzie trzymał kształt. W czasie, kiedy makaron obsycha, wstawić na ogień patelnię, wlać oliwę, włożyć czosnek, pokruszone chili i posiekane łodyżki natki pietruszki. Smażyć przez chwilę, aż czosnek zmięknie i nabierze złotawej barwy. Makaron włożyć do gotującej się osolonej wody, licząc 100 g na porcję. Gotować przez pół minuty, makaron powinien być al dente. Ugotowany makaron odcedzić i włożyć na patelnię z oliwą, czosnkiem i chili, dolewając odrobinę wody z gotowania. Posypać posiekanymi listkami natki, potrząsnąć, by wszystko się wymieszało. Nałożyć na talerz, posypać tartym parmezanem.

Wskazówka:

Makaron taki można też wysuszyć, zostawiając na 1-2 dni, a następnie przełożyć do woreczka lub słoika, gdzie można go przechowywać przez kilka miesięcy.























powrót

Podobne przepisy

Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Rigatoni z kiełbasą i pomidorami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.