Kuchnia+ Food Film Fest 6.

przepisy z programów >>

Beza z gruszkami, śmietanką i prażonymi orzechami włoskimi oraz sosem czekoladowym

Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.9)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka

składniki i przygotowanie:


Dla mnie ten deser to spotkanie wspaniałych słodkich przyjaciół. Beza w jednym kawałku jest prosta do podania. Możecie wymyślać do niej własne dodatki. Jedne z moich ulubionych to puree z kasztanów ze śmietanką i czekoladą, albo owoce i pralinkowa masa, albo mieszanka prażonych orzechów i smietanka.

Składniki
4 duże jajka od kur z wolnego chowu
200g nierafinowanego cukru „złotego”
szczypta soli morskiej
100g orzechów laskowych, bez skórek
2 puszki po 400 g połówek gruszek w syropie
ewentualnie: dwa kawałki imbiru w syropie, pokrojone na cienkie plasterki
200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao)
400ml kremówki
50 g przesianego cukru pudru
1 laska wanilii (przekrójcie ja na pół i wyskrobcie nasionka)
skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Wyłóżcie pergaminem blachę do pieczenia.
Białka włóżcie do suchej miski. Sprawdźcie, czy nie zostały w nich drobinki żółtka czy kawałeczki skorupki. Ubijcie na średniej prędkości miksera na sztywną pianę. Miksując dalej wsypujcie stopniowo cukier i szczyptę soli. Przestawcie na największą prędkość i ubijajcie kolejne 7-8 minut, aż piana będzie biała i błyszcząca. Rozetrzyjcie trochę piany między palcami: jeśli wyczuwacie kryształki cukru, trzeba ją dalej ubijać.

Posmarujcie rogi pergaminu odrobiną piany, obróćcie na drugą stronę i przyklejcie do blachy. Wyłóżcie ubite białka na papier. Odwrotną stroną łyżki uformujcie z piany prostokąt o wymierze kartki A4. Wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczcie bezę przez godzinę—powinna być chrupka z wierzchu, lekko wilgotna i lepka wewnątrz. Na osobnej blasze opiekajcie w piekarniku orzechy przez około godzinę, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

Osączcie gruszki z zalewy. Zostawcie syrop z jednej puszki. Przekrójcie każdą połówkę na trzy części. Wlejcie syrop z gruszek do rondelka, dodajcie imbir i podgrzewajcie na małym ogniu, aż płyn zacznie mrugać. Zdejmijcie z ognia i dodajcie połamaną czekoladę. Mieszajcie, aż się rozpuści.

Wyjmijcie z piekarnika bezę i orzechy i odstawcie do wystygnięcia. Połóżcie bezę na stylowej deseczce albo na półmisku. Ubijcie kremówkę z przesianym cukrem pudrem i pesteczkami wanilii. Kremówka powinna być dość sztywna, ale jednocześnie trochę lejąca. Zawińcie orzechy w ściereczkę i zmiażdżcie je. Połową orzechów posypcie bezę. Polejcie połową ubitej śmietanki i polejcie sosem czekoladowym (jeśli stężał, ustawcie go na chwilę na garnku z wrzątkiem). Poukładajcie na wierzchu równo większość gruszek. Z pozostałych gruszek ułóżcie na środku stosik i wyłóżcie na nie resztę śmietanki. Polejcie sosem czekoladowym i posypcie resztą orzechów i otartą skórką pomarańczową. Podawajcie natychmiast. Jeśli przygotowujecie bezę z wyprzedzeniem, zgromadźcie wszystkie składniki i połączcie je w ostatniej chwili.

© Jamie Oliver

skomentuj przepis >>