Jamie  Oliver

Beza z gruszkami, śmietanką i prażonymi orzechami włoskimi oraz sosem czekoladowym


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Beza z gruszkami, śmietanką i prażonymi orzechami włoskimi oraz sosem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 duże jajka od kur z wolnego chowu

200g nierafinowanego cukru „złotego”

szczypta soli morskiej

100g orzechów laskowych

bez skórek

2 puszki po 400 g połówek gruszek w syropie

ewentualnie: dwa kawałki imbiru w syropie

pokrojone na cienkie plasterki

200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao)

400ml kremówki

50 g przesianego cukru pudru

1 laska wanilii (przekrójcie ja na pół i wyskrobcie nasionka)

skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:


Nagrzejcie piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Wyłóżcie pergaminem blachę do pieczenia.
Białka włóżcie do suchej miski. Sprawdźcie, czy nie zostały w nich drobinki żółtka czy kawałeczki skorupki. Ubijcie na średniej prędkości miksera na sztywną pianę. Miksując dalej wsypujcie stopniowo cukier i szczyptę soli. Przestawcie na największą prędkość i ubijajcie kolejne 7-8 minut, aż piana będzie biała i błyszcząca. Rozetrzyjcie trochę piany między palcami: jeśli wyczuwacie kryształki cukru, trzeba ją dalej ubijać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.