Beza z bitą śmietaną i letnimi owocami

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Beza z bitą śmietaną i letnimi owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

160 g białek

szczypta soli

265 g cukru pudru

1½ łyżeczki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka pasty waniliowej

1½ łyżeczki octu z białego wina

śmietana do ubicia

maliny

mango

brzoskwinie

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij białka ze szczyptą soli w malakserze na niskich obrotach. Po chwili przełącz na średnie obroty. Kiedy jajka zaczną tworzyć pianę, dodaj jedną trzecią cukru i ubij sztywną pianę. Stopniowo dosyp resztę cukru. Powiększ obroty do wysokich i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj mąkę kukurydzianą, wanilię i ocet. Wymieszaj łyżką. Wyjmij masę na blachę wyłożoną pergaminem, uformuj trójkąt albo koło o średnicy około 10 cm. Zmniejsz temperaturę do 160°C i wstaw bezę do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw bezę na 10 minut do ostygnięcia. Podawaj na półmisku z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.