Beza z bitą śmietaną i letnimi owocami

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Beza z bitą śmietaną i letnimi owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

160 g białek

szczypta soli

265 g cukru pudru

1½ łyżeczki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka pasty waniliowej

1½ łyżeczki octu z białego wina

śmietana do ubicia

maliny

mango

brzoskwinie

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij białka ze szczyptą soli w malakserze na niskich obrotach. Po chwili przełącz na średnie obroty. Kiedy jajka zaczną tworzyć pianę, dodaj jedną trzecią cukru i ubij sztywną pianę. Stopniowo dosyp resztę cukru. Powiększ obroty do wysokich i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj mąkę kukurydzianą, wanilię i ocet. Wymieszaj łyżką. Wyjmij masę na blachę wyłożoną pergaminem, uformuj trójkąt albo koło o średnicy około 10 cm. Zmniejsz temperaturę do 160°C i wstaw bezę do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw bezę na 10 minut do ostygnięcia. Podawaj na półmisku z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.