Tomasz Deker

Beza Pavlowa z owocami leśnymi


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

Beza Pavlowa z owocami leśnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Beza:

białka z 6 jaj

310 g cukru drobnego

5 ml octu jabłkowego

10 g skrobi kukurydzianej

 

Krem śmietankowy:

350 ml śmietany kremówki

60 g mascarpone

25 g cukru

pół laski wanilii

 

Dodatki:

konfitura różana

150 g malin

50 g poziomek

100 g borówek lub jagód

Przygotowanie:

W misie miksera ubić białka na sztywno z cukrem, dodając go stopniowo podczas ubijania. Na koniec dodać ocet i skrobię kukurydzianą, wszystko razem delikatnie wymieszać.
Masę bezową podzielić i za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego nanieść na blachy wyłożone papierem pergaminowym, wygładzając boki łyżką lub nożem, ku górze.
Bezy piec w piekarniku o temp. 170º C przez 7-10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec około 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem. Na koniec dodać
ziarna wanilii i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć bezę na paterę. Nałożyć konfiturę, porcję kremu śmietankowego i świeże owoce. Całość posypać cukrem pudrem.
Opcjonalnie można z bezy złożyć tort. Na paterę wyłożyć bezę. Nałożyć konfiturę, połowę kremu śmietankowego i świeże owoce. Następnie przykryć drugą bezą, nałożyć pozostały krem i udekorować świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.