Anna Olson

Beza Pavlova


Przepis z programu Na słodko (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Beza Pavlova
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

białko z 4 jajek

1 łyżeczka winianu potasu

1 szklanka + 2 łyżki cukru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka białego octu winnego

1 szklanka śmietany kremówki

2 szklanki umytych świeżych truskawek bez szypułek

sprężynki ze skórki cytrynowej do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC. Ubijać białka najpierw z winianem potasu, a potem stopniowo dodawać 1 szklankę cukru, aż piana stanie się sztywna (ok. 8 minut). Do ubitej piany dodać skrobię kukurydzianą i ocet winny. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Narysować flamastrem okrąg o średnicy 25 cm na „lewej” stronie papieru (żeby tusz nie farbował bezy) i wypełnić go bezową pianą. Piec 30 – 40 minut i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę i zmieszać z 2 łyżkami cukru. Pokroić truskawki na ćwiartki. Na bezowym spodzie rozprowadzić bitą śmietanę i truskawki. Ozdobić kilkoma sprężynkami ze skórki cytrynowej.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.