Agnieszka Kręglicka

Beszamelowe krokiety z szynką


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Beszamelowe krokiety z szynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

1 szklanka mleka

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

pokrojona w kostkę szynka suszona

bułka tarta

olej do smażenia

ew. oliwa

pokrojona w kostkę cebula

 

Przygotowanie:

Plastry szynki pokroić w drobną kostkę. Przygotować gęsty beszamel, ostudzić, wymieszać z szynką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Opcjonalnie można również dodać podsmażoną cebulę. Dobrze schłodzić, by masa stężała. Uformować z masy wałki grubości kciuka i pokroić na 3-4 cm odcinki. Panierować krokiety w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Dobrze schłodzić. Można przygotować wcześniej i zamrozić. Smażyć w rozgrzanym, głębokim oleju na złoto, podawać na gorąco.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.