Beigette de veau

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Beigette de veau
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

280 g cebulek perłowych

1,8 kg cielęciny w drobnych kawałkach

2 l bulionu drobiowego

bouquet garni

marchewka

cebula z dwoma goździkami

sól i pieprz

5 łyżek masła

330 g pieczarek

3 łyżki mąki

125 ml crème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany

kilka garstek posiekanej natki pietruszki do przybrania





Przygotować:

Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić i zblanszować cebulki przez minutę. Wyjąć je i odłożyć. W tym samym garnku zblanszować mięso przez 4 minuty. Odlać i spłukać zimną wodą.

Wlać do garnka miarkę bulionu, wrzucić mięso. Gdyby bulion nie zakrył mięsa, dolać wody. Wrzucić bouquet garni, marchewkę i cebulę z wbitymi dwoma goździkami. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu, bez pokrywki, przez 1 – 1,5 godziny. Obrać zblanszowane cebulki. Roztopić 2 łyżki masła i usmażyć cebulki z pieczarkami, aż się zrumienią, przez ok. 5 minut. Zalać pozostałą miarką bulionu i dusić do miękkości, do odparowania całego płynu, przez ok. 10 minut. Odstawić. Kiedy mięso zmięknie, lecz jeszcze się nie rozpada, zdjąć z gazu. Wyjąć marchewkę, cebulę i bouquet garni. Przecedzić płyn do rondla. Powinno go być ok. pół litra; jeśli jest więcej, należy go wygotować do właściwej ilości. Odstawić mięso do pieczarek i cebulek, trzymać w cieple. Roztopić resztę masła w rondlu. Rozmieszać z mąką i smażyć przez minutę. Zalać wrzącym płynem i zostawić na wolnym ogniu do zgęstnienia, na ok. 10 minut, szumując. Dodać śmietany, posolić, popieprzyć i zalać nim mięso. Lekko podgrzać, wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Odsmażana fasola
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.