Marieta  Marecka

Befsztyki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 3843

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 steki z polędwicy wołowej grubości ok.1,5 cm i wadze ok. 150-170 g

2 łyżki oliwi z oliwek + do posmarowania

2 łyżki masła do smażenia + 6-8 łyżek masła do podania

sól najlepiej w płatkach

pieprz czarny świeżo mielony

3 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu

świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Steki osuszyć papierowym ręcznikiem, ubić lekko dłonią i uformować. Posmarować oliwą i odstawić. 4 łyżki masła rozgnieść widelcem, doprawić lekko pieprzem i drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. Położyć na foli spożywczej, zrolować i wstawić do zamrażalnika. Rozgrzać oliwę i masło na patelni, jak już masło przestanie się pienić położyć nań befsztyki. Smażyć ok 4 minuty z każdej strony, kontrolując przez dotyk stopień wysmażenia. Po usmażeniu należy doprawić solą i pieprzem z każdej strony, ściągnąć z patelni, przykryć kawałkiem foli aluminiowej i potrzymać tak ok. 4 minut. Masło wyciągamy z zamrażarki, odwijamy folię i kroimy w 4 mm plastry. Befsztyki kładziemy na talerz, na każdego z nich kładziemy plaster masła, posypujemy marynowanym pieprzem i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.