Marieta  Marecka

Befsztyki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 4179

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 steki z polędwicy wołowej grubości ok.1,5 cm i wadze ok. 150-170 g

2 łyżki oliwi z oliwek + do posmarowania

2 łyżki masła do smażenia + 6-8 łyżek masła do podania

sól najlepiej w płatkach

pieprz czarny świeżo mielony

3 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu

świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Steki osuszyć papierowym ręcznikiem, ubić lekko dłonią i uformować. Posmarować oliwą i odstawić. 4 łyżki masła rozgnieść widelcem, doprawić lekko pieprzem i drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. Położyć na foli spożywczej, zrolować i wstawić do zamrażalnika. Rozgrzać oliwę i masło na patelni, jak już masło przestanie się pienić położyć nań befsztyki. Smażyć ok 4 minuty z każdej strony, kontrolując przez dotyk stopień wysmażenia. Po usmażeniu należy doprawić solą i pieprzem z każdej strony, ściągnąć z patelni, przykryć kawałkiem foli aluminiowej i potrzymać tak ok. 4 minut. Masło wyciągamy z zamrażarki, odwijamy folię i kroimy w 4 mm plastry. Befsztyki kładziemy na talerz, na każdego z nich kładziemy plaster masła, posypujemy marynowanym pieprzem i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.