Marieta  Marecka

Befsztyki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Befsztyki

odsłon: 3646

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 steki z polędwicy wołowej grubości ok.1,5 cm i wadze ok. 150-170 g

2 łyżki oliwi z oliwek + do posmarowania

2 łyżki masła do smażenia + 6-8 łyżek masła do podania

sól najlepiej w płatkach

pieprz czarny świeżo mielony

3 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu

świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Steki osuszyć papierowym ręcznikiem, ubić lekko dłonią i uformować. Posmarować oliwą i odstawić. 4 łyżki masła rozgnieść widelcem, doprawić lekko pieprzem i drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. Położyć na foli spożywczej, zrolować i wstawić do zamrażalnika. Rozgrzać oliwę i masło na patelni, jak już masło przestanie się pienić położyć nań befsztyki. Smażyć ok 4 minuty z każdej strony, kontrolując przez dotyk stopień wysmażenia. Po usmażeniu należy doprawić solą i pieprzem z każdej strony, ściągnąć z patelni, przykryć kawałkiem foli aluminiowej i potrzymać tak ok. 4 minut. Masło wyciągamy z zamrażarki, odwijamy folię i kroimy w 4 mm plastry. Befsztyki kładziemy na talerz, na każdego z nich kładziemy plaster masła, posypujemy marynowanym pieprzem i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karkówka z grilla
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.