Agnieszka Kręglicka

Befsztyk z salsą z truskawek


Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Befsztyk z salsą z truskawek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 grube befsztyki z polędwicy wołowej - ok. 220 g każdy

oliwa

gałązka rozmarynu

pieprz

sól morska

Salsa

250 g truskawek

3 łyżki posiekanej świeżej mięty

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

3 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżki octu balsamicznego

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Naciąć befsztyk poziomo, na środku grubości, nie rozcinając do końca (tak jakby
miały powstać dwa cieńsze steki). Rozłożyć nadkrojony stek jak książkę. Posypać pieprzem, posmarować oliwą i zgrillować z obu stron. Truskawki pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami, octem i oliwą. Doprawić solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Jeśli całość jest za kwaśna, dodać odrobinę cukru. Gorące befsztyki posypać solą morską i podawać z truskawkową salsą.

powrót

Podobne przepisy

Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.