Agnieszka Kręglicka

Befsztyk na różne sposoby


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Befsztyk na różne sposoby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

befsztyki z polędwicy wołowej grube na 3 cm

olej do smażenia

pieprz

sól gruboziarnista

oliwa extra vergine

 

Przygotowanie:

Befsztyki spłaszczyć, rozgniatając lekko dłonią. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Dla każdej ze stron - najpierw na mocnym ogniu, potem zmniejszyć moc. Przyjmuje się czas smażenia po ok. 2-3 minuty z każdej strony dla befsztyka krwistego, po 4-5 minut na stronę dla średnio wysmażonego i ok. 7-8 minut na stronę dla mocno wysmażonego. Aby befsztyk pozostał soczysty nie należy go smażyć długo. Przed podaniem posypać grubą solą i skropić oliwą extra vergine.

Befsztyk z ostrygami
W befsztyku naciąć poziomo niedużą kieszonkę. Do środka każdego włożyć świeżą ostrygę. Smażyć krótko z obu stron tak, by befsztyk pozostał krwisty, a ostryga surowa. Długo smażone mięso zacznie się kurczyć i ostryga się wysunie z kieszonki. Przed podaniem skropić sosem sojowym.

Befsztyk z kremem truflowym
W befsztyku naciąć poziomo niedużą kieszonkę. Do środka każdego włożyć łyżeczkę kremu truflowego (dostępny gotowy w słoikach, w delikatesach). Smażyć krótko z obu stron tak, by befsztyk pozostał krwisty lub średnio wysmażony. Można podawać ze smażonymi grzybami.

Befsztyk z roquefortem
Roquefort schłodzić w lodówce. W befsztyku naciąć poziomo niedużą kieszonkę. Do środka każdego włożyć kawałek sera. Smażyć z obu stron, tak by befsztyk pozostał krwisty lub średnio wysmażony.

Befsztyk z tłuczonym pieprzem
Ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego utłuc na grubo w moździerzu. Dodać pieprz czerwony, wymieszać. Befsztyk obłożyć z obu stron mieszanką z różnych gatunków pieprzu. Smażyć z obu stron.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.