Sophie Grigson

Bażanty po szkocku


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Bażanty po szkocku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 młode bażanty

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Podsmaż pory na maśle, aż zmiękną. Dodaj kaszankę wyjętą ze skóry, kaszę i posiekaną natkę. Dopraw i wymieszaj. Nadziej bażanty, ale nie nakładaj za dużo nadzienia, bo kasza puchnie w czasie pieczenia. Zabezpiecz otwór wykałaczką. Posmaruj bażanty masłem, zwłaszcza od strony piersi, żeby nie wyschły w czasie pieczenia. Piecz w płytkiej otwartej brytfance 45-50 min., przekładając je co kwadrans – na jeden bok, na drugi i na grzbiet. Po upieczeniu odłóż mięso w ciepłe miejsce na 5-10 min, żeby „odpoczęło” i przygotuj sos z płynu, który pozostał w brytfance, bulionu i wina Marsala, redukując go w brytfance na kuchence.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.