Anna Olson

Bawarski tort pomarańczowy


Przepis z programu Na słodko Pomarańcze i mandarynki (odc.32)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

Bawarski tort pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

1 szklanka + 3 łyżki mąki tortowej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

białko z 2 jaj

½ szklanki mleka

1 łyżeczka wanilii

starta skórka z 1 pomarańczy

5 ½ łyżki miękkiego masła

2/3 szklanki cukru



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Natłuścić i wysypać mąką okrągłą formę o średnicy 20cm. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać za pomocą trzepaczki białko, mleko, wanilię i skórkę pomarańczową. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Mieszać i dodawać do masła suche składniki na przemian z mleczną mieszaniną, zaczynając i kończąc na mące. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec przez 30 minut. Sprawdzić szpikulcem, czy ciasto jest suche. Po 10 minutach wyjąć je z formy, położyć na metalowej kratce i zostawić do całkowitego wystygnięcia.



Pomarańcze w syropie

2 noweliny (duże słodkie pomarańcze)

1 szklanka cukru



Pokroić noveliny w cienkie plastry nożem o ząbkowanym ostrzu i blanszować przez minutę w gotującej się wodzie. Wyjąć plastry, zlać wodę, zasypać cukrem i zalać szklanką czystej wody. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut pilnując, żeby plastry się nie rozpadły. Osączyć plastry, przełożyć je na duży talerz i zachować część syropu do posmarowania ciasta.



Krem bawarski

2 szklanki mleka

2 szklanki 18-procentowej śmietany

1 laska wanilii

skórka z 1 pomarańczy

2 łyżki żelatyny w proszku

1 ¼ cukru

8 żółtek

2 szklanki śmietany kremówki

4 łyżki likieru pomarańczowego

2 łyżki posiekanych plasterków pomarańczy ugotowanych w syropie



Podgrzać w rondlu mleko i śmietanę z miąższem waniliowym i skórką pomarańczy. Zmieszać w miseczce żelatynę z 3 łyżkami zimnej wody, żeby zmiękła. W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem. Powoli dodawać do żółtek gorącą mleczną mieszaninę, stale mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelać krem do rondla i mieszając stale drewnianą łyżką podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przecedzić i zmieszać z żelatyną. Ostudzić i schłodzić krem do temperatury nieco niższej niż pokojowa (ok.1 godziny). Ubić śmietanę, dodać do niej likier i posiekane plasterki pomarańczy. Dodać śmietanę do kremu w 3 porcjach, mieszając.

Wyłożyć tortownicę o średnicy 25 cm plastykową folią. Starannie wyłożyć dno i boki formy plastrami pomarańczy. Zalać kremem jajeczno-śmietankowym. Położyć na kremie upieczony spód z ciasta, płaską powierzchnią do góry. Delikatnie docisnąć, żeby lekko zapadł się w kremie. Za pomocą pędzla posmarować spód syropem pomarańczowym. Zawinąć brzegi folii, żeby okryć całe ciasto i wstawić tort do lodówki na 6 godzin.

Przed podaniem odwinąć folię, odwrócić formę do góry dnem i położyć na talerzu lub paterze. Zdjąć formę i folię z tortu.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.