Anna Olson

Batoniki wiśniowo-migdałowe


Przepis z programu Na słodko (odc.40)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Batoniki wiśniowo-migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

½ szklanki miękkiego masła

¼ szklanki cukru-pudru

esencja migdałowa

½ łyżeczki esencji waniliowej

1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżki zmielonych migdałów

¼ łyżeczki soli



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Nasmarować niewielką ilością tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia foremkę 20cm x 20cm. Utrzeć masło i cukier-puder na kremową masę. Dodać kilka kropel esencji migdałowej i esencję waniliową; zamieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, migdały i sól. Dodać sypkie produkty do masy maślanej i zagnieść, aż w cieście będą wyczuwalne tylko niewielkie grudki. Przełożyć ciasto do foremki i rozłożyć płasko na dnie, ugniatając palcami. Piec placek przez 18-20 minut, aż krawędzie ciasta zbrązowieją. Ostudzić.



Nadzienie

1 szklanka dżemu wiśniowego

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżki cukru

1 łyżka mleka

1 szklanka płatków migdałowych



Przygotowanie

Zmieszać dżem wiśniowy oraz cynamon i rozprowadzić na powierzchni ostudzonego ciasta. Podgrzać cukier z mlekiem, aż cukier się rozpuści i zmieszać z płatkami migdałowymi. Rozłożyć płatki

na warstwie dżemu wiśniowego. Piec przez 15-18 minut, aż płatki migdałowe staną się złocisto-brązowe.

Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na podłużne wąskie kawałki.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

skomentuj przepis

#UtKrQMMxNwFA

20.04.2012 04:18


CYTUJ

8x4Xjb , [url=http://ilegkoacqmgi.com/]ilegkoacqmgi[/url], http://upquzdkxprex.com/, http://cgyfwirhmiwh.com/

#HCZHoXHNzY

19.04.2012 02:14


CYTUJ

It's much eaiesr to understand when you put it that way!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.