Anna Olson

Batoniki orzechowo-zbożowe


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

Batoniki orzechowo-zbożowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)

1 szklanka orzechów ziemnych

niesolonych

całych lub posiekanych

½ szklanki wiórków kokosowych

½ szklanki rodzynek

¼ szklanki pestek słonecznika

niesolonych

¼ szklanki pestek dyni

niesolonych

1 szklanka masła z orzechów ziemnych

1 szklanka złocistego cukru trzcinowego

75 g niesolonego masła

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki miałkiej soli

1 duże jajko

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.