Marieta  Marecka

Baton drobiowy z pistacjami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

Baton drobiowy z pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g filetów z kurczaka

150 g surowej słoniny

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

listki tymianku

garść pistacji

2-3 łyżki śmietany

1 białko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Należy schłodzić również części maszynki do mięsa.
Słoninę należy zmielić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach i włożyć do lodówki.
Filet z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach. Schłodzić.
Słoninę i filety przepuścić przez maszynkę raz jeszcze.
Następnie ułożyć miskę ze zmielonym mięsem na misce z lodem. Wymieszać zawartość miski z mięsem, dodać przyprawy i powoli wlewać zimną śmietanę ciągle mieszając, dosypać pistacje.
Na koniec domieszać surowe, schłodzone białko, całość wstawić do lodówki.
W garnku zagrzać wodę do temperatury 70 stopni.
Mięso przełożyć na folię spożywczą i zwinąć w baton, końcówki foli zawiązać, starając się wypuścić nadmiar powietrza. Gotowy baton włożyć do wody i gotować ok. 30 minut pilnując, by temperatura wody nie przekraczała 70 stopni. Wystudzić i pokroić w plastry.

powrót

Podobne przepisy

Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.