Marieta  Marecka

Baton drobiowy z pistacjami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

Baton drobiowy z pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g filetów z kurczaka

150 g surowej słoniny

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

listki tymianku

garść pistacji

2-3 łyżki śmietany

1 białko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Należy schłodzić również części maszynki do mięsa.
Słoninę należy zmielić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach i włożyć do lodówki.
Filet z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach. Schłodzić.
Słoninę i filety przepuścić przez maszynkę raz jeszcze.
Następnie ułożyć miskę ze zmielonym mięsem na misce z lodem. Wymieszać zawartość miski z mięsem, dodać przyprawy i powoli wlewać zimną śmietanę ciągle mieszając, dosypać pistacje.
Na koniec domieszać surowe, schłodzone białko, całość wstawić do lodówki.
W garnku zagrzać wodę do temperatury 70 stopni.
Mięso przełożyć na folię spożywczą i zwinąć w baton, końcówki foli zawiązać, starając się wypuścić nadmiar powietrza. Gotowy baton włożyć do wody i gotować ok. 30 minut pilnując, by temperatura wody nie przekraczała 70 stopni. Wystudzić i pokroić w plastry.

powrót

Podobne przepisy

Domowa biała kiełbasa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.