Gary  Rhodes

Barwena z sosem rozmarynowym i młodymi ziemniakami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Barwena z sosem rozmarynowym i młodymi ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki sosu rozmarynowego:

2 szalotki

nieco masła

płetwy i ogon ryby

rozmaryn

150 ml białego wina

150 ml wody

100 ml kremówki

nieco soku z cytryny

sól i pieprz



Składniki młodych ziemniaków:

350 g młodych ziemniaków

ząbek czosnku

2-3 łyżki stołowe oliwy

sok z 1 cytryny

sól i pieprz



Składniki barweny:

2 filety z barweny po 400 g pozbawione łusek

sól i pieprz

mąka do obtoczenia

2 łyżki oliwy

kawałek masła



Przygotowanie sos rozmarynowego:

Podsmaż szalotki na maśle. Dodaj płetwy i ogon ryby, dorzuć rozmaryn. Wlej białe wino. Odparuj ¾ płynu. Wlej wodę. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 min. Powiększ płomień, odparuj ½ płynu. Przecedź, do płynu dolej kremówkę. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć kawałek masła.



Przygotowanie młodych ziemniaków:

Ugotuj młode ziemniaki z ząbkiem czosnku. Odcedź. Natrzyj miskę ząbkiem czosnku. Wrzuć ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Wlej oliwę. Wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, trzymaj w cieple aż do podania.



Przygotowanie ryby:

Z pozbawionych łusek filetów barweny usuń ości, jeśli jakieś pozostały. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące stronę ze skórą. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Ułóż porcje ryby i smaż przez 4 minuty. Dorzuć kawałek masła. Wyłącz gaz. Ryba dalej będzie się smażyła na gorącej patelni.

Rozgnieć ziemniaki, które czekają w misce, wyjmij czosnek. Rybę podawaj z ziemniakami i sosem.



© Gary Rhodes



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.