Gary  Rhodes

Barwena z krewetkami i pomidorami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Barwena z krewetkami i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

675 g filetów z barweny

175 g krewetek

1 kg pomidorów

1 ząbek czosnku

8 łyżek oliwy

posiekane zioła: trybula

natka

bazylia

estragon i szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pomidory blanszuj przez 10 sekund we wrzątku. Wrzuć do wody z lodem i obierz ze skórki. Podzieliłem na ćwiartki i pokrój w kostkę. Skórę ryby posyp tylko solą. Mięso zaś dopraw pieprzem i solą. Oprószę mąką stronę ze skórę. Silnie rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oliwy, smaż na niej przez ok. 6 minut barwenę, aż skórka będzie chrupka. Przełóż usmażone dzwonka do brytfanny i wstaw do rozgrzanego piekarnika, żeby doszły. Powiększ płomień pod patelnią. Wrzuć krewetki, żeby tylko się podgrzały. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory. Dolej 5 łyżek oliwy.
Posiekaj i dorzuć czosnek. Niech się dusi, a w tym czasie posiekaj zioła. Wyłącz gaz. Do krewetek z pomidorami wyciśnij sok z cytryny, dodaj pieprz i sól. Teraz dosyp zioła. Rybę wyjmij z piekarnika. Na półmisek wyłóż krewetki z pomidorami. Na wierzchu umieść gotowe filety. Podawaj z sałatką Cezara.

powrót

Podobne przepisy

Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Mielone kotlety rybne z dereniowym majonezem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.