Barszcz z uszkami

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Barszcz z uszkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Barszcz

1,5 l bulionu na kościach cielęcych i drobiowych

1 kg buraków

200 g marchwi

100 g pietruszki

200 g selera naciowego

120 g jabłek

4 ząbki czosnku

3 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

4 łyżki octu z białego wina

2 łyżeczki suszonego majeranku

sól, pieprz, cukier



Farsz do uszek

2 łyżki masła

40 g cebuli

80 g suszonych grzybów



Ciasto na uszka

250 g mąki

4 łyżki gorącej wody

około 4 łyżek zimnej wody

¼ łyżeczki soli

1 jajko





Przygotować barszcz

Buraki, marchew i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki, seler pokroić na kawałki, jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, czosnek obrać. Umieścić buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłka w dużym garnku, wlać bulion. Dodać czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut. Zdjąć z ognia i dodać ocet, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ostudzić i zostawić na noc. Następnego dnia przecedzić barszcz przez gazę. Podgrzać przed podaniem.



Przygotować farsz

Zalać grzyby gorącą wodą i odstawić do namoczenia na godzinę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Stopić masło na patelni, wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Odcedzić grzyby, zachowując płyn. Grzyby drobno posiekać i dorzucić do cebuli. Chwilę smażyć, wlać wodę z moczenia grzybów i dusić, aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.



Przygotować ciasto

Wysypać mąkę i sól na stolnicę, zrobić dołek, wlać gorącą wodę, widelcem wmieszać mąkę do wody, wlać wodę zimną, wmieszać mąkę widelcem, dodać jajko i zagnieść dosyć twarde, gładkie ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie położyć nieco farszu, złożyć ciasto po przekątnej w trójkąt i zlepić brzegi. Skleić dwa rogi, by powstały uszka. Zagotować w garnku wodę, osolić. Wrzucić uszka i gotować 1 minutę od wypłynięcia. Rozłożyć uszka na talerze i zalać gorącym barszczem.



powrót

Podobne przepisy

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

tomeksss

postów: 17

13.12.2012 19:54

CYTUJ

Bulion na kościach na Wigilię??? No niby oficjalnie postu już nie ma, ale TRADYCJA, kochani, TRADYCJA !!! Barszcz powinien być, moim zdaniem, postny.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.