Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach

Barszcz ukraiński
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia ukraińska

Przygotowanie:

Robię ciasto na "pampuszki". Do ciepłej wody dodaję drożdże, cukier i ok. 60 g mąki, odstawiam to na ok. 30 min w ciepłe miejsce. W tym czasie obieram i kroję w zapałkę warzywa, ziemniaki w średnią kostkę. Warzywa wrzucam do garnka z gotującą się wodą, buraki na rozgrzaną patelnię z masełkiem. Wracam do ciasta. Dodaję do niego sól, jajko i resztę mąki, zagniatam, na końcu dodaję olej albo oliwę. Odstawiam w ciepłe miejsce, na ok. 1 godz. Ciasto musi podwoić objętość. Kiedy buraczki będą miękie dodaję do nich ocet balsamico i przecier pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilę. Dodaję buraczki do gotujących się warzyw. Gotuję wszystko razem ok. 7 - 10 min, na końcu dodaję rozgnieciony czosnek i pietruszkę. Z ciasta robię małe kulki, wykładam na blachę i piekę ok. 20 min przy temp. 200 C. Rozgniatam czosnek, dodaję do niego sól, zalewam oliwą. Gotowe pampuszki polewam oliwą z czosnkiem. Barszcz podaję ze śmietaną (kwaśną) i bułeczkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA