Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

odsłon: 10044

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duży burak

1 duża marchew

seler

pietruszka

1 cebula

kapusta biała świeża

czosnek

przecier pomidorowy

2 ziemniaki średnie

masło

ocet balsamiczny

natka pietruszki

Pampuszki:

mąka 300 g

woda

sól

cukier 1 łyżka

drożdże świeże 10 g

olej 30 g

oliwa z oliwek 100 g + 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Robię ciasto na "pampuszki". Do ciepłej wody dodaję drożdże, cukier i ok. 60 g mąki, odstawiam to na ok. 30 min w ciepłe miejsce. W tym czasie obieram i kroję w zapałkę warzywa, ziemniaki w średnią kostkę. Warzywa wrzucam do garnka z gotującą się wodą, buraki na rozgrzaną patelnię z masełkiem. Wracam do ciasta. Dodaję do niego sól, jajko i resztę mąki, zagniatam, na końcu dodaję olej albo oliwę. Odstawiam w ciepłe miejsce, na ok. 1 godz. Ciasto musi podwoić objętość. Kiedy buraczki będą miękie dodaję do nich ocet balsamico i przecier pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilę. Dodaję buraczki do gotujących się warzyw. Gotuję wszystko razem ok. 7 - 10 min, na końcu dodaję rozgnieciony czosnek i pietruszkę. Z ciasta robię małe kulki, wykładam na blachę i piekę ok. 20 min przy temp. 200 C. Rozgniatam czosnek, dodaję do niego sól, zalewam oliwą. Gotowe pampuszki polewam oliwą z czosnkiem. Barszcz podaję ze śmietaną (kwaśną) i bułeczkami.

powrót

Podobne przepisy

Pikantna zupa rybna z pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Szybka zupa gulaszowa z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.