Łukasz Łuczaj

Barszcz z barszczu


Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 16643

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 5 l liści barszczu z ogonkami (ok. 500 g)

100 g masła lub 1 kostka rosołowa lub szklanka wywaru mięsnego

4 jajka

5 g soli

 

Przygotowanie:

Młode liście i ogonki liściowe (te drugie są najważniejsze) zebrać, umyć, pokroić, wypełniając nimi ok. 3 l garnek, i zalać wrzątkiem, tak, aby je przykryć wodą. Przykryć pokrywką i zostawić w temp. pokojowej na ok. 48 godzin. Po tych 2 dniach ugotować jajka na twardo. Skwaszone liście razem z płynem przełożyć do większego garnka, osolić, gotować przez ok. 20 minut doprawiając masłem, wywarem mięsnym lub kostką rosołową. Posiekać jajka, przed podaniem wrzucić je do misek.

powrót

Podobne przepisy

Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa kartoflana z pietruszkowym pesto
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

#lukaszf

18.02.2012 19:09


Katowice

CYTUJ

Pan Łuczaj organizuje warsztaty, jak sądzę na nich przekazuje część wiedzy o rozpoznawaniu roslin, ale to tylko domysły bo jeszcze na nich nie byłem:)

#ffty

21.12.2011 12:56


rtyu

CYTUJ

wideo sie nie wyswietla. moze warto zamienic na youtube?

#padma

20.11.2011 14:46


bcn

CYTUJ

bardzo lubie Pana kuchnie! bravo! brakuje mi tylko w programmie, bardziej szczegolowego przedstawienia tych wzystkich roslin, ktore co prawda rosna obok nas,....no ale trzeba je rozpoznac, ..i tu problem jak rozpoznac, gdzie szukac, w jakich porach etc...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.