Gosia  Molska

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli


Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Zakwas

1/2 kg buraków ćwikłowych

1 litr wody, przegotowanej wody

skórka razowego chleba

szczypta soli

3 ząbki czosnku

Barszcz

1,2 l wywaru warzywnego

cukier

3 suszone śliwki

3 suszone prawdziwki

Raviolli

½ kg mąki

2 żółtka

1 jajko

szczypta soli

ciepła woda

szklanka świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, oregano)

Nadzienie do raviolli

½ kg. rozmrożonych grzybów

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

kilka listków rozmarynu

3 łyżki startego parmezanu

sól

pieprz

oliwa

40 ml ginu

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Układamy razem z czosnkiem w kamiennym garnku lub szklanym słoju. Zalewamy osoloną szczyptą soli wodą. Na wierzch kładziemy skórkę razowego chleba. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Do ciepłego wywaru dodajemy odcedzony zakwas, śliwki i grzyby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekane grzyby, rozmaryn i gin. Pod koniec smażenia dodajemy parmezan. Mąkę wsypać do miski połączyć z jajkami, solą, oliwą, dodać posiekane zioła i zagnieć ciasto palcami, dobierając stopniowo mąkę. Ugniatać je, aż stanie się elastyczne. Jeśli trzeba, należy dodać więcej mąki. Uformować gotowe ciasto w kulę i poczekać aż odpocznie (ok. 0,5 h). Ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty. Rozłożyć nadzienie i formować ravioli. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia ravioli.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.