przepisy z programów >>

Barszcz biały według Jakubiaka na maślance z pieczonym czosnkiem, młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wielkanoc (Wielkanoc)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Zupy Zupy, Potrawy wielkanocne Potrawy wielkanocne

Barszcz biały według Jakubiaka
odsłon: 5963

składniki i przygotowanie:

Składniki na żur:
2 włoszczyzny
2 główki czosnku
1,5 kg wędzonych żeberek
1 kg wędzonego boczku
1 kg białej kiełbasy
liść laurowy
ziele angielskie
świeży majeranek
1 l maślanki


Składniki na jajka sadzone i ziemniaki:
1 kg ubitych ziemniaków z masłem
6 jajkek zielononóżek
2 łyżki masła


Domowy zakwas:
3/4 l ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej
3 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
skórka lub dupka chleba razowego


Przygotowanie:
Do słoika lub kamiennego naczynia wsyp mąkę i zalej ją ciepłą wodą. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Czas na żurek: Czosnek zawiń w folię aluminiową i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 15 – 20 minut. Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przesmaż w suchym garnku aż zacznie się przypalać. Wrzuć żebra, kiełbasę, boczek, listek laurowy, ziele i suszone grzyby. Całość zalej wodą. Dodaj upieczony czosnek. Po około 20 minutach od zagotowania wyjmij kiełbasę i pokrój ją w talarki. Resztę wywaru gotuj na małym ogniu jeszcze około 1,5 godziny. Gdy bulion będzie gotowy odcedź go i dopraw solą i pieprzem. Boczek, żebra posiekaj w kostkę lub porwij na małe kawałki. Do zimnego zakwasu, dodaj maślankę, kawałek razowego chleba, kiełbasę, boczek, żebra, warzywa i wywar. Dopraw solą i pieprzem. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 -15 minut. Jajka usmaż na sadzone. Podawaj je z ziemniakami obok żurku.

skomentuj przepis >>