Janella  Purcell

Barel antarktyczny z makaronem z komosy ryżowej


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Barel antarktyczny z makaronem z komosy ryżowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 filety płaskogłowa

barela albo lucjana

¾ filiżanki wody

2 łyżki wina shao hsing albo wytrawnej sherry

2 łyżki tamari

łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki posiekanego imbiru

2 posiekane dymki

½ filiżanki uszaka

2 główki bok choy

½ paczki ugotowanego makaronu z komosy ryżowej

½ filiżanki natki kolendry

łyżeczka białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Pokroić rybę na kawałki pasujące do parownika. Umieścić miskę w parowniku stojącym na woku albo garnku wypełnionym wodą. Parować przez 5-6 minut. Polać rybę wodą, winem, tamari, olejem sezamowym. Posypać połową imbiru i dymki. Dodać grzyby. Na wierzchu ułożyć bok choy. Przykryć i parować przez minutę, aż liście opadną, a ryba będzie gotowa. Powinna dać się rozdzielić widelcem. Ułożyć makaron w głębokim talerzu. Na wierzchu położyć rybę i bok choy. Polać płynem z parownika. Przybrać resztą imbiru i dymki. Posypać kolendrą i pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.