Delia  Smith

Bardzo lepkie ciasto ze śliwkami i daktylami


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Bardzo lepkie ciasto ze śliwkami i daktylami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

15 dag mąki razowej

15 dag mąki pszennej

3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

20 dag daktyli

15 dag suszonych śliwek

5 dag rodzynek

5 dag suszonych porzeczek

30 dag masła

ćwierć litra wody

puszka mleka skondensowanego



Przygotowanie

Obie mąki przesiewamy – pozostałe z mąki razowej otręby również wsypujemy do miski. Dodajemy sodę oraz sól. Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy masło, wlewamy wodę i mleko. Gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Przekładamy owoce do miski i odstawiamy na pół godziny, by przestygły, a następnie mieszamy z mąką. Dodajemy łyżkę gęstej marmolady. Dwudziestocentymetrową, kwadratową foremkę wykładamy natłuszczonym pergaminem, przekładamy do niej mieszankę i wstawiamy na dwie godziny i piętnaście minut do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto studzimy na drucianej podstawce. Jego wierzch glazurujemy marmoladą.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.