Barbacoa Dona Pepego

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Barbacoa Dona Pepego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 filiżanki suszonej ciecierzycy

2,5 kg udźca jagnięcego

sól i pieprz

2 łyżki oliwy

2 posiekane cebule

2 suszone chili ancho

1 główka czosnku, podzielona na pół

1 pęczek epazote lub estragonu + więcej do dekoracji

2 l wody lub bulionu

liście agawy



do podania:

salsa

posiekana cebula

świeża kolendra

cząstki limonki

tortilla kukurydziana



Przygotowanie:

Ciecierzycę namaczamy przez noc. Odcedzamy i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Nacinamy mięso ostrym nożem. Doprawiamy solą i pieprzem. W dużym żeliwnym garnku na dużym ogniu przyrumieniamy mięso na oliwie ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. W tym samym garnku zeszklamy cebulę. Dodajemy ciecierzycę, ancho, czosnek, estragon i wodę. Przekładamy mięso z powrotem do garnka. Nakrywamy liśćmi agawy (albo pomijamy tę czynność). Nakrywamy garnek. Dusimy w piekarniku około 6 godzin, aż mięso będzie odpadać od kości. Przed podaniem dodajemy estragon. Podajemy z salsą, cebulą, kolendrą, tortillą i cząstkami limonki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.