Jacek Sikora

Banany z toffi z pistacjami


Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Banany z toffi z pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki kukurydzianej

jajko

2 łyżeczki miodu

3 banany

cukier waniliowy

woda

szklanka cukru

80 g pistacji

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i kukurydzianą, jajko, miód i 3 łyżki stołowe zimnej wody wymieszaj na gładką masę. Jajko dobrze jest ubić przed połączeniem z innymi składnikami. Banany pokroić w kawałki. Rozgrzać olej w garnku do temperatury 180 stopni C. Kawałki bananów obtoczyć w przygotowanej masie. Smażyć 2-3 minuty po 8-10 kawałków nie dopuszczając by olej przestygł. Wcześniej obierz pistacje i zdejmij z nich ciemną skórkę i posiekaj drobno. Do rondelka wlej ¼ szklanki wody i wsyp szklankę cukru. Po zrobieniu syropu gotuj aż osiągnie bladożółty kolor. Zdejmij z ognia i dosyp siekane pistacje. Każdy kawałek banana zanurz w toffi, po czym włóż do wody z lodem na kilkanaście sekund.

Uwaga: Toffi szybko stygnie, więc etap z toffi i wodą z lodem wykonaj z gośćmi przy stole.

powrót

Podobne przepisy

Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.