Banana split

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Banana split
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

150 g orzeszków ziemnych

100 g cukru

4 łyżki wody

200 ml śmietany

100 g chlebowca pokrojonego w kostkę

6 bananów, przekrojonych wzdłuż na pół

2 pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki (bez błonek)

6 kulek lodów waniliowych



na syrop winny:

750 ml wina

1 laska cynamonu, pokruszona

1 szklanka cukru

8 goździków

1 gałka muszkatołowa

skórka otarta z pomarańczy

skórka otarta z limonki



Przygotowanie:

Wino wlewamy do naczynia i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy cynamon, cukier, goździki, gałkę muszkatołową, skórkę z pomarańczy i cytryny. Gotujemy 10 minut lub do czasu, gdy wino zmieni się w gęste i lepki sos. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Przekładamy na talerz. Patelnię wycieramy i stawiamy na dużym ogniu. Dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Gotujemy 10 minut, aż powstanie karmel. Nie mieszamy. Jeśli karmel zacznie przywierać do brzegów patelni, używamy wilgotnej szpatułki. Do karmelu dodajemy orzeszki i mieszamy. Blachę lekko nacieramy olejem. Wylewamy karmel i studzimy. Nożem łamiemy karmel, przekładamy do moździerza i tłuczemy. Część powinna zmienić się w proszek, ale niech zostaną też większe chrupiące kawałki. Ubijamy śmietanę. Na talerzyk nakładamy sos winny, chlebowiec i dwa kawałki banana. Dodajemy cząstki pomarańczy, gałkę lodów, bitą śmietanę i pokruszony karmel.

powrót

Podobne przepisy

Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.