Balsamiczne żeberka z młodego tucznika z podwójnie pieczonymi ziemniakami o truflowym posmaku

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Balsamiczne żeberka z młodego tucznika z podwójnie pieczonymi ziemniakami o truflowym posmaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

sucha marynata:

2 łyżki cukru klonowego

3 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki wędzonej papryki w proszku

1 łyżka pieprzu kajeńskiego

2 łyżki soli

1 łyżka świeżo mielonego pieprzu

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

1/4 szklanki świeżej natki pietruszki o płaskich liściach, posiekanych

1 gałązka świeżego oregano, posiekana



żeberka:

½ kg żeberek

1 łyżeczka oleju rzepakowego

balsamiczny sos barbecue

1 szklanka octu jabłkowego

30 ml whiskey (1 kieliszek)

½ szklanki dojrzałego octu balsamicznego, przynajmniej 7-letniego

½ szklanki syropu klonowego

¾ szklanki keczupu

1 czerwona cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 papryczka habanero*, drobno posiekana



ziemniaki:

2 duże czerwone ziemniaki

¼ szklanki śmietany kremówki

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy truflowej

¼ szklanki posiekanych szalotek

¼ szklanki świeżej natki pietruszki o płaskich liściach, posiekanej

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

1 opakowanie młodego szpinaku



*Użyj lateksowych rękawiczek do siekania habanero albo od razu po siekaniu dokładnie umyj ręce gorącą wodą z mydłem.



Przygotowanie:

Wsypujemy do miski cukier klonowy, trzcinowy, wędzoną paprykę, pieprz kajeński, sól, pieprz, czosnek, natkę pietruszki i oregano. Starannie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 165˚C. Kładziemy żeberka na folii, smarujemy olejem rzepakowym za pomocą pędzla i nacieramy marynatą. Szczelnie owijamy żeberka folią, wkładamy do brytfanny i pieczemy 1½ do 2 godzin. W tym czasie przygotowujemy balsamiczny sos barbecue: rozgrzewamy rondel na średnim ogniu. Wlewamy ocet jabłkowy, whiskey, ocet balsamiczny, syrop klonowy i dodaj keczup, czerwoną cebulę, czosnek oraz habanero. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż żeberka się upieką. Rozpakowujemy upieczone żeberka i smarujemy balsamicznym sosem barbecue. Przypiekamy bez przykrycia w temperaturze 260˚C, aż się skarmelizują. Pieczemy ziemniaki w folii w temperaturze 175°C przez 1 godzinę. Gdy ostygną na tyle, by przestały parzyć, przekrawamy je i delikatnie wybieramy miąższ do miski, zachowując skórki. Dodajemy do miąższu śmietanę kremówkę, masło, oliwę truflową, dymkę, natkę pietruszki, sól morską oraz świeżo mielony pieprz i starannie mieszamy. Nakładamy ziemniaczany farsz do skórek, owijamy folią i pieczemy 30 minut, aż będą gorące. Rozkładamy na półmisku młody szpinak, a na nim porcje żeberek i podwójnie pieczone ziemniaki o truflowym posmaku.



© Nadia Giosia

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.