Baleron z imbirem

Baleron z imbirem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Baleron z imbirem:
2 kg baleronu z kością
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki rozgniecionego imbiru
3 laski cynamonu
1 łyżka pieprzu czarnego
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka nasion kopru włoskiego
½ łyżeczki kminu
2 liście laurowe
2 butelki piwa imbirowego (350 ml każda)
1-2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki melasy
sól

Baleron z imbirem:
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dopraw mięso solą. W dużym garnku, na dużym ogniu podgrzej olej roślinny, podsmażaj mięso z każdej strony (ok. 7 – 10 min.) Odłóż mięso na bok. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir, podsmażaj na średnim ogniu, aż zarumienią się. Dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj, aż kuchnia wypełni się zapachem. Odparuj garnek piwem imbirowym i bulionem drobiowym.
Dodaj melasę, doprowadź do wrzenia. Dodaj mięso, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz, aż mięso zmięknie (ok. 2 ½ h.) W połowie procesu przewróć baleron na drugą stronę. Kiedy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka. Pozbądź się warstwy tłuszczu, pokrój mięso w kawałki grubości 5 centymetrów i odłóż je. Przecedź sos do dużego garnka. Odparuj 2/3 na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem zanurz mięso w sosie.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA