Bakłażany z puree z owoców tamaryndowca

Przepis z programu Floyd w Indiach Madras (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Bakłażany z puree z owoców tamaryndowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pomidory

czerwona cebula

liście curry

bakłażany

owoce tamaryndowca

miąższ kokosa

kurkuma

mielona kolendra

chili

 

 

Przygotowanie:


Na rozgrzany olej wrzucić sześć lub siedem pokrojonych w kostkę pomidorów i dwie lub trzy drobno posiekane cebule. Smażyć 20 minut, aż powstanie sos. Dodać liście curry. Osobno przesmażyć na oleju bakłażany. Z namoczonych w wodzie owoców tamaryndowca odcisnąć miąższ i zmiksować go w blenderze na gładką masę. Do pasty z tamaryndowca dodać miąższ kokosa, kurkumę, kolendrę i chili. Dobrze wszystko wymieszać i dodać do sosu z pomidorów i cebuli. Włożyć bakłażany do sosu i gotować je 15 - 20 minut, aż zmiękną.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki z kminem i chili
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Rukiew z chrupiącym czosnkiem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Kiszone jabłka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Szaszłyki z wędzonym serem
Jola Słoma
Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.