Marieta  Marecka

Bakłażany smażone


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory

odsłon: 2174

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1-2 spore bakłażany

3 ząbki czosnku

1 pęczek bazylii

5 łyżek octu balsamicznego

1 płaska łyżeczka cukru

½ szklanki dobrej oliwy z oliwek

mąka do panierki

olej do smażenia

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości ok 6 mm.
Każdy z plastrów oprószamy solą i odkładamy na sito, żeby wypuścił sok. Po ok. 15 minutach opłukujemy je i suszymy ręcznikiem papierowym.
Rozgrzewamy olej na patelni i panierujemy plastry bakłażana w mące. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Do miski wlewamy ocet, cukier i za pomocą mieszadła łączymy. Powoli dolewamy oliwę cały czas mieszając.
Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, starty lub wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno poszatkowaną bazylię.
W słoiczku na przemian kładziemy plastry bakłażana i oblewamy oliwą. Zakręcamy słoik i trzymamy w lodówce, może tam stać ok. tygodnia.

powrót

Podobne przepisy

Dżem marchewkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stir fry z groszku, grzybów i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

lambia79

postów: 15

07.09.2015 13:20

CYTUJ

uwielbiam smażone warzywa, a w tym bakłażany

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.