Bakłażany po szanghajsku

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Bakłażany po szanghajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo bakłażanów (najlepiej japońskich)

5 łyżek oleju

1 duża papryczka chili

pokrojona na kawałki

2 ząbki czosnku

200 ml wody

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka cukru

2 łyżki wody

 

 

Przygotowanie:


Bierzemy młode bakłażany i przełamujemy je na pół. Kroimy jedno chili na duże kawałki. Kroimy czosnek. Wlewamy olej. Wrzucamy czosnek. Chili smażymy tylko 20 sekund i wyjmujemy.
Dorzucamy bakłażany. Delikatnie mieszamy. Dolewamy wodę albo wywar z rosołu. Dusimy krótko, żeby bakłażany były chrupkie i lekko twardawe. Dodajemy ciemny sos sojowy i dużo cukru. Dolewamy resztę wody. Zmniejszamy gaz, przykrywamy, dusimy niecałą minutę. Na samym końcu znów wrzucamy papryczki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.