Sophie Grigson

Bakłażany po chińsku


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Bakłażany po chińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 bakłażan

pokrojony na plastry

osolony i po 20 minutach opłukany

2 chili

posiekane

2 ząbki czosnku

1 łyżka świeżego imbiru

2 dymki

posiekane

¼ szklanki sosu sojowego

1 łyżka białego octu winnego albo octu ryżowego

1 łyżeczka cukru

1 łyżka sosu syczuańskiego

szczypta pieprzu

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 garść posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Pokrój plastry bakłażana na połówki. Rozgrzej w woku 2 łyżki oleju słonecznikowego albo rzepakowego. Smaż bakłażana przez ok. 2 minut, aż będzie delikatnie chrupiący i przełóż go do miski. Podsmaż chili z czosnkiem, imbirem i dymkami. Dodaj bakłażana, sos sojowy, ocet i cukier oraz sos syczuański i pieprz. Wymieszaj, zdejmij wok z ognia i dodaj olej sezamowy. Na koniec posyp bakłażana posiekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Wegetariańska kaczka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#SIkjOdvOCWflxIY

20.04.2012 04:19


CYTUJ

fjF4Ar , [url=http://kdwdcyhvqhpw.com/]kdwdcyhvqhpw[/url], http://zjeqhtamjyju.com/, http://quqxituiiwuf.com/

#DbnzGLuIBDDplKp

20.04.2012 00:03


CYTUJ

CZuOKC <a href="http://hwnefbbctwyz.com/">hwnefbbctwyz</a>

#QfiLdEWTpWaB

19.04.2012 07:30


CYTUJ

Your post has lieftd the level of debate

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.