Anjum  Anand

Bakłażany po bengalsku


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Bakłażany po bengalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g małych

okrągłych bakłażanów pokrojonych w plastry

duża szczypta kurkumy

sól do smaku

250 ml jogurtu naturalnego

1-1 ½ łyżeczki cukru

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka nasion kminu

uprażonych na patelni i utartych w moździerzu

olej roślinny

garść posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Oprószyć plastry bakłażanów kurkumą i solą. Usmażyć bakłażany do miękkości na rozgrzanym oleju.
Wymieszać w misce 200ml jogurtu, cukier, sól i chilli. Przelać do rondla i podgrzewać 5 minut, często mieszając, na małym ogniu, aby jogurt się nie zwarzył. Dodać kmin i bakłażany. Zamieszać i delikatnie podgrzać. Wlać resztę jogurtu, wymieszać, ewentualnie doprawić. Posypać świeżą kolendrą i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.