Agnieszka Kręglicka

Bakłażany duszone w pomidorach

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Bakłażany duszone w pomidorach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g bakłażanów (2-3 szt)
4 pomidory bez skórki
świeże lub z puszki
1 mała puszka koncentratu pomidorowego (70 g)
3-4 duże posiekane ząbki czosnku
łyżka suszonego oregano
sól
pieprz
cukier
słodka suszona papryka
80 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić wzdłuż, w plastry grubości 1,5 cm, a potem w grube słupki. Posolić. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać i smażyć bakłażany partiami, nie przepełniając patelni. Odkładać usmażone. Pomidory grubo posiekać. Kiedy ostatnia partia bakłażanów jest na patelni dodać oregano i czosnek, zamieszać i dodać usmażone bakłażany. Dodać pomidory. Zmniejszyć ogień. Dusić aż powstanie sos, dodać koncentrat, szczyptę soli, pieprzu, cukru i papryki, doprawić do smaku. Podawać na gorąco lub na zimno. Można całość zmiksować i używać jako krem do kanapek lub krakersów. Uwaga! Bakłażany smażone na ciepłej oliwie chłoną ją jak gąbka. Oliwa musi być bardzo gorąca, ale nie dymiąca. Bakłażany należy smażyć partiami.

powrót

skomentuj przepis

Iza R

postów: 1

22.08.2012 15:41

CYTUJ

rewelacyjny przepis, prosty, szybki i PYSZNY

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.