Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Bakłażany duszone w pomidorach

Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie Dania wegetariańskie

składniki i przygotowanie:

Składniki
700 g bakłażanów (2-3 szt)
4 pomidory bez skórki, świeże lub z puszki
1 mała puszka koncentratu pomidorowego (70 g)
3-4 duże posiekane ząbki czosnku
łyżka suszonego oregano
sól, pieprz, cukier, słodka suszona papryka
80 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie
Bakłażany pokroić wzdłuż, w plastry grubości 1,5 cm, a potem w grube słupki. Posolić. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać i smażyć bakłażany partiami, nie przepełniając patelni. Odkładać usmażone. Pomidory grubo posiekać. Kiedy ostatnia partia bakłażanów jest na patelni dodać oregano i czosnek, zamieszać i dodać usmażone bakłażany. Dodać pomidory. Zmniejszyć ogień. Dusić aż powstanie sos, dodać koncentrat, szczyptę soli, pieprzu, cukru i papryki, doprawić do smaku. Podawać na gorąco lub na zimno. Można całość zmiksować i używać jako krem do kanapek lub krakersów.

Uwaga!
Bakłażany smażone na ciepłej oliwie chłoną ją jak gąbka. Oliwa musi być bardzo gorąca, ale nie dymiąca. Bakłażany należy smażyć partiami.

© Agnieszka i Marcin Kręgliccy

skomentuj przepis >>

Iza R

postów: 1

22.08.2012 15:41

CYTUJ

rewelacyjny przepis, prosty, szybki i PYSZNY