Bakłażanowy krem z fetą

Bakłażanowy krem z fetą
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki włoskich orzechów
  • pokruszona feta
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej natki kolendry
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażana nakłuć w wielu miejscach widelcem. Ułożyć na kratce w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec aż ściemnieje i oklapnie. Ostudzonego obrać ze skóry. Przeciąć na pół, dobrze odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać oliwę. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, oskrobać z odpadającej suchej skórki, pokruszyć. Wymieszać bakłażana z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Podawać na przekąskę z grzankami, bułką lub arabską pitą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA