Agnieszka Kręglicka

Bakłażanowy krem z fetą


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Bakłażanowy krem z fetą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 bakłażan

3 łyżki oliwy extra vergine

sok z 1/2 cytryny

3 łyżki włoskich orzechów

pokruszona feta

1 utarty ząbek czosnku

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka posiekanej natki kolendry

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana nakłuć w wielu miejscach widelcem. Ułożyć na kratce w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec aż ściemnieje i oklapnie. Ostudzonego obrać ze skóry. Przeciąć na pół, dobrze odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać oliwę. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, oskrobać z odpadającej suchej skórki, pokruszyć. Wymieszać bakłażana z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Podawać na przekąskę z grzankami, bułką lub arabską pitą.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.