Janella  Purcell

Bakłażan z tofu, ryżem i komosą


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Bakłażan z tofu, ryżem i komosą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składnki:

4 łyżki oliwy

4 filiżanki bakłażana

2 łyżki oliwy

duży por

2 ząbki czosnku

1 zielone chili

łyżka imbiru

łyżka posiekanych łodyg kolendry

3 - 4 opakowania dashi

łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżeczki tamari

2 opakowania jedwabistego tofu

8 grzybów shitake

2 łyżki liści kolendry

4 dymki



Przygotowanie:

Bakłażany pokroić na 4-centymetrowe kawałki i podsmażyć na oliwie. Żeby były mniej tłuste można je upiec na grillu albo w piekarniku. Odsączyć na papierowym ręczniku. Por pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, chili, imbir i łodygi kolendry. Smażyć przez minutę. Dołożyć bakłażany. Zalać wodą. Dodać dashi, olej sezamowy i tamari. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dołożyć tofu. Przybrać dymką i natką kolendry. Podawać z komosą ryżową albo brązowym ryżem.



Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".



powrót

Podobne przepisy

Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.